Начало / Новини

  • a+
  • a-
Kалендар - Януари
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Кои са социалните предприятия в България, какво правят и как да им помогнем?

10 декември 2015

Около подобни въпроси ще се фокусира дискусията на най-новата тема на Платформата „Гласът ни" (www.glasatni.bg) – Социално предприемачество. През последните няколко години е налице експертното говорене по социални теми и използването на фрази като социален бизнес, социална икономика, социално предприятие, иновация.Темата отдавна набира скорост в другите страни и вече е достигнала едно определено ниво на развитие на политика и механизми за разпознаване и подкрепа. В България все още има сериозна дискусия – у нас има ли ги социалните предприятия, какво всъщност правят те; дали не говорим за едни и същи явления, но с различни етикети (много често чувам израза, че всеки бизнес е социален, поради това че създава работни места или пък че държавата и общината са най-голямото социално предприятие на света). 

В изпълнение на Концепцията за социална икономика приета от Министерски съвет още през 2011 г., към Министерство на труда и социалната политика има сформирана междуведомствена работна група, която следи за изпълнението на мерките по концепцията и предлага конкретни стъпки. Последните няколко дебата в работната група (следвайки пътя на развитие на темата в други държави) бяха съсредоточени върху това нужна ли е регламентация на социалното предприемачество и ако да – какво да предвижда тя. 

Именно заради това първите предложения на Платформа „Гласът ни" са посветени на нуждата за приемане на отделна регламентация за социално предприятие и какво в крайна сметка ни е разбирането за него. 

Ако вие сте социално предприятие или просто, ако темата ви е интересна, споделете своето мнение на Гласът ни, вашето виждане по поставените проблеми и подкрепете тези, които ви допадат. Получилите най-много подкрепа предложения  ще бъдат обобщени и внесени за обсъждане в Работната група към МТСП от Български център за нестопанско право и Фондация „Помощ за благотворителността в България".