Начало / Новини / Събития

  • a+
  • a-
Kалендар - Януари
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Зам.-министър Петрова представи на семинар проекта на Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика

11 юни 2018

Зам.-министър Петрова представи на семинар проекта на Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика

Заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова и екипът й от Министерството на труда и социалната политика представиха проекта на Закон за предприятията на социалната и солидарна икономика по време на обучителен семинар в Боровец. На 9 юни изтича срокът за обществено обсъждане на проекта, след което той ще бъде внесен за гласуване в Министерски съвет и Народното събрание.

„Това е нова политика за България, която трябва да получи своето място в българското общество. Социалната икономика е икономика за хора с големи сърца“, коментира зам.-министър Султанка Петрова. Тя цитира статистика, според която около 14 млн. души в Европейския съюз са заети в социалната икономика. В момента социалните предприятия в България приозвеждат е 0,75% от брутния вътрешен продукт на страната. В Правителствената програма 2017-2021 г. е записано, че този дял трябва процент трябва да достигне 2% от БВП, уточни зам.-министър Петрова.

В законопроекта се дава определение на понятието социална икономика и социално предприемачество. Основната цел на нормативния акт е правната регламентация на реда и начина, по който ще бъдат разкривани и ще съществуват социалните предприятия и насърчителните мерки, с които държавата ще подпомага тяхното създаване и развитие. Със законопроекта се дава възможност на хората от уязвимите групи да бъдат включени в социалните предприятия. Това са лицата до 29 г. и над 55 г., хората с увреждания, родителите на деца с увреждания, бежанци, бездомни, зависими, затворници и жертви на домашно насилие. Предвидени са средства за обучения, квалификация и преквалификация на наетите в социални предприятия.  

В законопроекта се определят два вида социални предприятия – Клас А – социални предприятия с до трима служители с увреждания или от уязвимите групи или инвестиция до 7500 лв. от печалбата на конвенционалното предприятие в социални публични цели. Другата категория е Клас А +, в която влизат социални предприятия с минимално изискване от 30 наети служители от уязвимите групи или инвестиция от 75 000 лева от печалбата на конвенционалното предприятие в социални публични цели. 

Насърчителните мерки за желаещите да инвестират в социално предприятие ще включват подкрепа от фонд „Социална закрила“ и данъчни облекчения, регламентирани в Закона за корпоративното подоходно облагане. Предвиждат се данъчни облекчения до 10% за конвенционалните предприятия, които инвестират в създаването на социално предприятие. 

Предстои създаването на Национален регистър на социалните предприятия, в който ще бъдат включени предприятия, отговарящи на определени изисквания, каза Султанка Петрова. Към момента около 4700 предприятия са се самоопределили като социални, но при анализа установихме, че голяма част от тях не отговарят на изискванията, допълни тя. Регистрираните в Националния регистър предприятия ще имат право да кандидатстват и за средства от европейските фондове. Предстои и разработването на електронна платформа, която ще даде възможност на социалните предприятия да обменят опит, да предлагат стоките си и да бъдат подпомагани. Със Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика ще бъде създадена сертификационна марка, благодарение на която потребителите ще могат да разберат кога купуват определена стока от социално предприятие. 

Като част от обучителния семинар бе посетено социалното предприятие „Мальовица“ ЕООД в Самоков, в което работят 11 души, от които петима са хора с увреждания. В предприятието се шият чаршафи, бебешки аксесоари, протектори за матраци. Управителят на „Мальовица“ ЕООД Стефка Ярловска уточни, че през последните дни шивачите изпълняват обществена поръчка на МВР за ушиването на 12 000 чаршафа за бежанците в България.