Начало / Новини / Събития

  • a+
  • a-
Kалендар - Януари
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

МТСП връчи награди за социална иновация за 2019 г.

3 декември 2019

МТСП връчи награди за социална иновация за 2019 г.

Заместник-министрите на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова,  Зорница Русинова и Лазар Лазаров връчиха наградите в конкурса „Годишна национална награда за социална иновация (в подкрепа на социалната икономика) - 2019 г. Церемонията се състоя днес в рамките на Втория регионален форум за социално предприемачество, организиран от Министерството на труда и социалната политика и Националния съюз на трудово - производителните кооперации.

В контекста на днешното отбелязване на Международния ден на хората с увреждания заместник-министър Султанка Петрова подчерта, че вече е налице пълната подзаконова нормативна база на приетия през 2018 г. Закон за предприятията на социалната и солидарна икономика. Разполагаме и с работещ регистър за предприятията от социалната и солидарна икономика. Тези инструменти ще подобрят достъпа до заетост и обучения на хората с увреждания, каза Петрова. Тя отличи победителите в категория „Социални иновации, свързани с предоставяне на социални продукти и услуги“. Първото място заслужи сдружение „Няма невъзможни неща“, а второто е за „Работоспособни.бг“ ЕООД.

Заместник-министър Лазар Лазаров връчи наградите в категория „Социални иновации, свързани със заетост“. Хората с увреждания са ценен ресурс на пазара на труда. С целенасочени политики даваме възможност за независим живот на тези хора, като подпомагаме тяхната интеграция и приобщаване, каза той. На първо място в категорията беше класирано Общинско предприятие за хора с увреждания –Пловдив, а на второ - трудовопроизводителна кооперация „Мара Денчева“.

Отличията в категория „Социални иновации, свързани със социално включване“ връчи заместник-министър Зорница Русинова. Тя отбеляза, че социалната политика е отговорност и каузата на социалната икономика и предприемачество и е да помогнем на всеки човек да се почувства подкрепен. С подкрепата на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще се финансира платформата на социалните предприятия в рамките на 2 млн. лв. през следващите няколко години. По този начин ще се създадат по-добри възможности за реализацията на тяхната продукция. Наградите в категорията заслужиха „Солвей Соди“АД и „Федерация адаптирана физическа активност Балкани и черноморска област“ - ФАФА, както и проф. д.ик.н. инж. Венелни Терзиев, ръководител на научен екип от Русенски университет „Ангел Кънчев“.

Изложението на предприятията и кооперации продължава до 5 декември в изложбената зала на ЦУМ в София.