Начало / Новини / Съобщения

  • a+
  • a-
Kалендар - Юни
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Европейски форум за социално предприемачество.

26 март 2013

Заместник-министър на труда и социалната политика Иванка Шалапатова откри днес Европейски форум за социално предприемачество. Форумът включва Европейска конференция на тема „Социалното предприемачество – основа за устойчив растеж” и Панаир на социални предприятия и кооперации за хора с увреждания. Изложението ще продължи до 24 март в палатите на Международния панаир в Пловдив.

„МТСП насърчава развитието на социалното предприемачество. Търсим механизми и със средствата на електронното правителство да станем по-добри в обслужването на гражданите, като гарантираме равен достъп, без значение дали гражданинът е с увреждане или в риск”, каза заместник-министър Шалапатова. Тя очерта предимствата на социалното предприемачество, като постави фокус върху гъвкавостта на инициативите и новите модели на активно социално подпомагане. 

„Децата и хората с увреждания, както и другите групи в неравностойно положение носят огромен потенциал. Инвестирането в потенциала на тези хора подпомага Европа и респективно България в преодоляването на редица икономически и демографски предизвикателства”, заяви заместник-министър Шалапатова.

Тя участва в конференция “Социалното предприемачество – основа за устойчив растеж”, където се запозна с добрите европейски и национални практики в сферата на социалното предприемачество. 

Организатори на международния форум са Европейската комисия, Министерството на труда и социалната политика, Европейската конфедерация на производствените кооперации и социалните предприятия и Агенцията за хората с увреждания. В него участват 9 национално представени организации със 70 специализирани кооперации и социални предприятия. Включени са и 17 чуждестранни социални структури от Белгия, Италия, Румъния, Сърбия, Австрия, Норвегия, Гърция и Малта.

Изложителите представят дрехи, мебели, пластмасови и дървени изделия, работни облекла и обувки, продукти за хора със слухови и говорни проблеми.