Начало / Новини / Съобщения

  • a+
  • a-
Kалендар - Август
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  

Международен семинар на тема: „ИНФОРМАЦИОННО ОСИГУРЯВАНЕ НА СОЦИАЛНАТА ИКОНОМИКА“ 19-20.11.2015 г.

27 ноември 2015

Международен семинар на тема:  „ИНФОРМАЦИОННО  ОСИГУРЯВАНЕ НА СОЦИАЛНАТА ИКОНОМИКА“ 19-20.11.2015 г.

На 19 и 20 ноември 2015 г. в ЦРЧРРИ  (Център за развитие на човешки ресурси и регионални инициативи) към Министерство  на труда и социалната политика се проведе Международен семинар  на тема: „Информационно осигуряване на социалната икономика“. Международният семинар  беше насочен към представянe на възможностите и обмяна на опит при информационното осигуряване на социалната икономика.

В първата работна сесия беше разгледано статистическото отчитане на социалната икономика в региона и нейното развитие. Г-жа Оливия Русанду, представител на  Министерство на труда, семейството, социалната защита и възрастните хора на Румъния, представи постигнатите резултати в развитието на социалната икономика в страната.  Чрез видео връзка за участие се включи  Проф. д-р Слободан Свежич, директор „Изследвания“ - Инциативна група за развитие Р Сърбия. От страна на България г-жа Светослава Филипович,  началник на отдел „Структурна и бизнес статистика“ в НСИ, представи статистическото отчитане на социалните предприятия в България. В последвалата дискусия бяха идентифицирани проблеми, които съпътстват статистическото отчитане на социалната икономика в страните от региона.

         Във втората работна сесия беше разгледано информационното осигуряване на социалната икономика.  За целта чрез видео връзка се включи д-р Янис Насиулас, независим експерт от Социално – икономическия институт на Р Гърция. Г-жа Елица Георгиева, ПР мениджър на Nova Broadcasting Group, представи пред аудиторията инициативата „Промяната“ и популяризирането на социалните предприятия сред обществеността. След нея представиха своите проекти двама от  финалистите в тазгодишния финал в конкурса „Промяната“: Фондация „Заслушай се“ и „Сдружение Ре-акт“.

         На следващия ден беше проведена третата работна сесия. Тя беше продължение на предишните две, като в нея беше разгледано статистическото обезпечаване на социалната икономика в страните от ЕС и нейното информационно осигуряване. Първи презентатор  чрез видео връзка бе  Проф. Рафаел Чавес, университет на Валенсия, Кралство Испания. Проф. Рафаел Чавес представи пред аудиторията проведеното изследване от CIRIEC на социалната икономика в ЕС. Втори презентатор в тази сесия бе г-жа Моника Гапински и част от екипа на Евростат в Люксембург. Представена бе структурата на правителствените разходи и тяхното статистическо отчитане в рамките на Евростат. Г-жа Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация "Помощ за благотворителността в България“ представи пред аудиторията дейността на Форума за социални предприятия. С видео връзка се включи г-н Кирил Николов, независим експерт, който представи мотивите от страна на ГД „Предприятия и промишленост”, сега „Ръстеж“  в ЕК за избор на победители в конкурса  на тема „Икономическо въздействие на социалните предприятия“. Чрез този конкурс бяха финансирани пет проекта - България, Естония, Латвия, Сърби и Румъния. Г-н Илия Гаралиев, младши експерт в МТСП, представи пред участниците в сесията предварителни резултати от провеждащото се анкетно проучване сред самоидентифициралите се социални предприятия  в България.

       В рамките на последната сесия, групата посети действащо социално предприятие към  Фондация “Светът на Мария“ и  се запозна с неговата дейност.