Социална иконoмика

Победителите в състезанието за стартиращи предприемачи Rinker's Challenge #4

2 февруари 2018

Електрическа количка за деца с увреждания - JEDI и интелигентни метео станции - Meteo.Rocks са победителите в състезанието за стартиращи предприемачи Rinker's Challenge #4

Предизвикателството за стартиращи предприемачи Rinker's Challenge #4 завърши. В конкурса на Център Ринкър към Фондация BCause се включиха 111 кандидати, 14 спечелиха място в обучителната програма, a 13 екипа достигнаха финала.

На 25 януари, финалистите представиха своите бизнес планове пред журито. В много оспорвана конкуренция, бяха избрани два бизнес проекта:

Електрическа количка за деца с увреждания – JEDI, разработка на инженер Божидар Димитров, и Meteo.Rocks - интелигентни метео станции, разработка на съдружниците Димитър Митев, Стоян Георгиев и Симеон Найденов.

Двата проекта получават безвъзмездно финансиране от по 20 000 лева и едногодишна помощ от експерти.

Божидар Димитров е много талантлив инженер. Той решава да помогне на Радо, като създава специална електрическа количка за него, която не само му позволява да се придвижва, но и да бъде активен участник в игрите с децата. Помагайки на Радо, Божидар осъзнава, че със своето изобретение JEDI  може да достигне и да помогне и на много други хора в подобно положение.

За да знаем какво е времето във всеки един момент, Meteo.Rocks - Стоян Георгиев, Симеон Найденов и Димитър Митев - разработват собствени метео станции, които далеч надминават конвенционалните методи за следене и прогнозиране на времето. Тяхната цел е скоро да има мрежа от интелигентни метео станции с ясни и верни прогнози.

Тази година проектите много затрудниха журито, а това означава, че има силен конкурс – това беше общото мнение на членовете на журито в състав: Ирина Димитрова  - финансов директор на Лончхъб Венчърс, Николай Ярмов – изпълнителен директор на CEED България, Емил Георгиев - създател и изпълнителен директор на маркетинг агенция ДеКони, Иво Петрушев  от групата на СИС кредит, Венелин Добрев - съосновател на „Успелите“ и представителна група от управителния съвет на Фондация BCause: адвокат Михаил Бояджиев, Георги Николов и Саша Безуханова.

4 от 13-те проекта, участващи в конкурса, Rinker`s Challenge #4, бяха селектирани след специална подготвителна лятна предприемаческа академия с подкрепата на Филип Морис България, като част от програмата „Забавно лято, грижовна есен” за подпомагане на общностите в тютюнопроизводителни региони в страната. Филип Морис България връчи поощрителни награди за стартово финансиране от 5000 лв. на „HooligentsClub“ школа за рицари-бунтари  на Тодор Панчев, „PetAt Home” - хотел за домашни любимци“ на Божидар Ангелов от Силистра, „Кикакейкс“- пекарна за сладкиши с домашен вкус и атмосфера, разработена от Кирила Стайкова от Кърджали и „Перспектива живот“ – мобилен кабинет за лазерна и кинезитерапия на Доника Баракова и Лилия Маникатова от Гоце Делчев. Те получиха по 5000 лева, с които да стартират своите бизнес проекти. В програмата „Забавно лято, грижовна есен”, организирана от фондация BCause с финансовата подкрепа на Филип Морис България, за първи път бяха включени дейности, насочени към идентифициране, менторство и подкрепа на млади предприемачи от тютюнопроизводителните региони в страната. В края на 2017-а г. програмата получи наградата за „Най-добра дарителска програма на малко и средно предприятие“ за 2017 г. от Български дарителски форум, а второто издание на „Забавно лято, грижовна есен“ се нареди сред отличените участници в Годишните награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите за 2016-а година.

Център Ринкър и Фондация BCause благодари на медийните си партньори - телевизия Блумбърг и Investor.bg, които носят финансовите и икономически новини от България и света и на Uspelite.bg - най-голямата позитивна медия в България!

Център Ринкър за предприемачество и обучения към Фондация BCause е основан е през 2014 г. с финасовата подкрепа на Фондация КАФ Америка. Мисията на Център Ринкър е да подкрепя и развива духа на предприемачеството в България.

Фотограф: Мирослава Мирчева

За повече информация:

Явор Гочев, Център Ринкър (+359 2) 981 1901, 0886 760 730, yavor@bcause.bg

Ана Миланова, фондация BCause, (+359 2) 981 1901, 0888 83 88 04, ana@bcause.bg